Kalfort

Kalfort is een gehucht van de gemeente Puurs, gelegen in Klein-Brabant in de provincie Antwerpen. Het telt ongeveer 2350 inwoners. Van 1857 tot 2015 viel het grondgebied samen met de grenzen van de parochie Onze-Lieve-Vrouw.

Kalfort komt etymologisch van Kallevoorde, een doorwaadbare plaats door de beek. Het dorp is vooral gekend omwille van de aspergeteelt, die er vroeger zeer populair was en nu grotendeels vervangen door de teelt van bloemkolen en prei. Langsheen de rijksweg N16 is er een uitgebreide KMO-zone.

Kalfort is echter nog steeds een landelijk dorp, met heel wat natuur langsheen de Molenbeek. Het domein Coolhem is één van de bezienswaardigheden.

Kalfort kent een rijk verenigingsleven. In augustus staat Kalfort even scherper op de landkaart. Dan vindt de jaarlijkse Maria-ommegang plaats, die duizenden bedevaarders en kijklustigen naar de parochie lokt. Door deze bedevaart naar Onze-Lieve-Vrouw ten Traan heeft het dorp een plaats in de geschiedenis verworven. De ommegang valt samen met de kermis, die een hele week lang Kalfort in feeststemming brengt met braderij, jaarmarkt, sportmanifestaties, Aspergeworp, tentoonstellingen enz.