Scenario Maria-ommegang

Opening

 

Kalfort heet alle toeschouwers en bedevaarders hartelijk welkom met muziek, vlaggen en vendeliers. De openingsgroep zet hiermee de toon voor de rest van de ommegang. De groep geeft aan dat de ommegang onze Kalfortse leefgemeenschap versterkt en enthousiasmeert!

Mariahulde

Acht meisjes dragen het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan. Het eeuwenorde Mariabeeld, gehuld in rijkelijke Spaanse gewaden, vormt al eeuwen het voorwerp van een intense verering.

Eucharistie

 

Dit gedeelte van de ommegang brengt hulde aan de aanwezigheid van Jezus in de vorm van de eucharistie.

Kalfort

 

Kalfort leeft…. Het telt vele verenigingen, die mensen samenbrengen met dezelfde interesses. Zij brengen verbinding. Kalfort eert… Sinds de vorige ommegang werd Kalfort armer door het overlijden van enkele inwoners, maar rijker aan herinneringen. We herinneren en eren de overleden Kalfortenaren sinds de vorige ommegang. Kalfort feest… De ommegang is één groot feest en is ook het orgelpunt van een hele feestweek, die Kalfortenaren de zorgen van elke dag doet vergeten.

Zorg

 

In maart 2020 startte de wereldwijde Coronacrisis. Deze crisis hield ook Kalfort, zijn verenigingen en zijn inwoners, in de ban. Nog nooit heeft “zorg” zo hoog op de agenda gestaan. Kalfort wil een zorgzame gemeenschap zijn, vroeger en nu. Mensen zijn er om voor elkaar zorg te dragen. Dat is nu zo, maar ook vroeger waren er mensen die zorg voor anderen hoog in hun vaandel droegen. In Kalfort bestond van 1283 tot 1578 een gasthuis dat mensen bijstond.. Het klooster droeg vanaf de 16de eeuw de naam Vrededaal.

Maria

 

In de volgende groepen staan de vijf blijde mysteries van Maria centraal. Ze zijn een boodschap voor alle gelovigen. Maar ze bieden ook aanknopingspunten aan iedereen, die bewust in het leven staat. We nodigen deelnemers en bezoekers uit even stil te staan rond de boodschap - hoop / het bezoek - ontmoeten / de geboorte - nieuw leven / de opdracht - inzet voor de mensen / de opdracht - zorg voor onze planeet.

Kalfort

Meer over Kalfort

Wil je meer weten over het dorp Kalfort, waar de ommegang zich afspeelt. Bekijk dan de website.

Fotogallerij

Fotogalerij

Bekijk foto's van de laatste edities van de ommegang.

Contuct Us

Contacteer ons

Wil je meer weten over de ommegang? Wil je graag meestappen in de volgende editie? Wil je de ommegang financieel steunen? Neem dan contact met ons op!