Maria-ommegang Kalfort

Rond 1600 trokken de Kalfortenaren voor het eerst in processie door hun dorp met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan, dat in de plaatselijke kapel werd vereerd en aangeroepen tegen oogziektes en heesheid.

Vierhonderd jaar later is de traditie nog altijd springlevend. In 1988 werd de processie volledig vernieuwd en omgevormd tot een stijlvolle Maria-ommegang, rijk en afwisselend van inhoud.

De Maria-ommegang vindt elk jaar plaats op de tweede zondag na 15 augustus. Vanaf de vrijdag ervoor tot de zondag erna komen nog steeds duizenden bedevaarders naar Kalfort om Onze-Lieve-Vrouw ten Traan te vereren.

DE MARIA-OMMEGANG 2024 VINDT PLAATS OP ZONDAG 25 AUGUSTUS OM 14U.

Honderden kleurrijk uitgedoste figuranten beelden belangrijke taferelen uit de geschiedenis van Kalfort uit. Deze geschiedenis haakt sterk in op de verering van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan, die de identiteit van het dorp versterkte. Het is een religieuze geschiedenis, maar ook veel meer dan dat. Want de jaarlijkse processie en kermis waren eeuwenlang de hoogtepunten van en een stimulans voor het dorpsleven. Het is een lokale geschiedenis, maar toch ook ruimer. Historische gebeurtenissen zoals de invloed van de cisterciënzerabdij van Hemiksem, de pest in de 16de eeuw en de Franse overheersing op het einde van de 18de eeuw waren niet beperkt tot Kalfort. De meer dan vijftig groepen bestaan uit cisterciënzers en zusters, schepenen en ridders, pelgrims en bedevaarders, pestlijders en soldaten, volksmensen en notabelen, circusartiesten en kermisvierders... Reken ook op prachtig versierde praalwagens en kijk uit naar de troon van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan, gedragen door acht Kalfortse dames.

Blik terug op onze vorige editie...

 

In de namiddag werd de dorpshuistuin omgetoverd tot een dorpsplein tijdens een volkskermis rond 1920. Iedereen kon er komen zingen en dansen. Ook voor kinderen was animatie voorzien. En het lokale Circus Libot was van de partij met een komisch optreden! Dit alles met een hapje eten en een goeie kermispint. Lees hier de Kalfortse editie van het Nieuwsblad van het kanton Puers van 1920!

Lees meer

Kalfort

Meer over Kalfort

Wil je meer weten over het dorp Kalfort, waar de ommegang zich afspeelt. Bekijk dan de website.

Fotogallerij

Fotogalerij

Bekijk foto's van de laatste edities van de ommegang.

Contuct Us

Contacteer ons

Wil je meer weten over de ommegang? Wil je graag meestappen in de volgende editie? Wil je de ommegang financieel steunen? Neem dan contact met ons op!