36ste Maria-ommegang Kalfort 2024

Persmededeling

 

Maria-ommegang in Kalfort

Al sinds de 17de eeuw dragen Kalfortenaren het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan elk jaar in processie door hun straten. In de loop der tijden veranderde de optocht meerdere keren van uitzicht. Zo hielden de Kalfortenaren de traditie rond hun patroonheilige met succes in leven. Tot op vandaag verenigen zich honderden jonge en oudere dorpsgenoten en sympathisanten rond een inhoudelijk sterk en gemeenschapsvormend evenement. Op zondag 25 augustus 2024 om 14 uur vindt een nieuwe grote historische ommegang plaats.

Honderden kleurrijk uitgedoste figuranten beelden belangrijke taferelen uit de geschiedenis van Kalfort uit. Deze geschiedenis haakt sterk in op de verering van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan, die de identiteit van het dorp versterkte. Het is een religieuze geschiedenis, maar ook veel meer dan dat. Want de jaarlijkse processie en kermis waren eeuwenlang de hoogtepunten van en een stimulans voor het dorpsleven. Het is een lokale geschiedenis, maar toch ook ruimer. Historische gebeurtenissen zoals de invloed van de cisterciënzerabdij van Hemiksem, de pest in de 16de eeuw en de Franse overheersing op het einde van de 18de eeuw waren niet beperkt tot Kalfort.

De meer dan vijftig groepen bestaan uit cisterciënzers en zusters, schepenen en ridders, pelgrims en bedevaarders, pestlijders en soldaten, volksmensen en notabelen, circusartiesten en kermisvierders... Reken ook op prachtig versierde praalwagens en kijk uit naar de troon van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan, gedragen door acht Kalfortse dames.

In de ommegang stappen vele Kalfortenaren en heel wat deelnemers uit de wijde omgeving mee. Voor deze editie verwelkomen we ook het historisch genootschap Keizer Karel, de steltenlopers van Merchtem, het mannenkoor Tebasco uit Oudenaarde, spektakelgroep Vredon uit Aalst en de muziekgroepen De Soete Inval, Datura en de Kleine kornemuze.

Kalfort feest een hele week en ontvangt op een warme en gastvrije manier duizenden toeschouwers. Die zijn welkom op de Maria-ommegang, maar krijgen er een volkskermis pur sang boordevol activiteiten gratis bij. Er zijn dus vele redenen om op zondag 25 augustus naar Kalfort af te zakken.

Meer info?

Luc Schokkaert, Kalfortdorp 16, 2870 Puurs-Sint-Amands - 03 889 97 15 - ommegang@kalfort.be
Of surf naar: http://www.kalfort.be/ommegang.

Belangrijke data

Do. 13 juni                        19u-20u30              Pasbeurt (Dorpshuis Vrededaal)
Ma. 12 augustus                19u-20u30               Pasbeurt (Dorpshuis Vrededaal)
Zo. 18 augustus t.e.m. zo. 8 september             Tentoonstelling “Klant is koning. Middenstand in Kalfort”
Ma. 19 augustus                 19u-20u30              Pasbeurt (Dorpshuis Vrededaal)
Vr. 23 augustus t.e.m. zo. 1 september              Kalfort Kermis
Za. 24 augustus                 17u                        Openingsmis bedevaart met het Cappella di Alberto
Zo. 25 augustus                 14u                        36ste Maria-ommegang

Kalfort kermis

Van vrijdag 23 augustus t.e.m. zondag 1 september
Het programma vindt u op www.kalfortkermis.be.

Foto's

Hiernaast vindt u enkele bruikbare foto's. Bij het klikken op een foto opent zich een foto in hoge resolutie.
Meer foto's kan je vinden op de volgende webpagina.

Download

Download hier de tekst in pdf-formaat.

 

Lees meer over Kalfort en zijn ommegang.
Kalfort

Meer over Kalfort

Wil je meer weten over het dorp Kalfort, waar de ommegang zich afspeelt. Bekijk dan de website.

Fotogallerij

Fotogalerij

Bekijk foto's van de laatste edities van de ommegang.

Contuct Us

Contacteer ons

Wil je meer weten over de ommegang? Wil je graag meestappen in de volgende editie? Wil je de ommegang financieel steunen? Neem dan contact met ons op!