Geschiedenis

De geschiedenis van Kalfort is verbonden met die van de verering van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan. Hoe oud de verering is, is onduidelijk. Zeker is dat in 1661 de bedevaart al heel wat volk op de been brengt. Dan wordt de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan opgericht, die wordt verrijkt met meerdere aflaten.

Volgens de legende spoelt het beeld van Onze-Lieve-Vrouw in Kalfort aan, drijvend op de Molenbeek. Waarschijnlijk wordt het beeld door de zusters van Heindonk meegebracht, wanneer die zich in Kalfort vestigen. Rond het beeld ontstaat een volksverering, die teruggaat op een in de godsdienstoorlogen verdwenen relikwie van de tranen van Christus.

Onze-Lieve-Vrouw ten Traan wordt aangeroepen tegen oogziekten. Vanaf het einde van de zeventiende eeuw spreekt men van ettelijke miraculeuze genezingen.

De vele bedevaarders rechtvaardigen de afbraak van de oude kapel en de bouw van een nieuwe kerk. De bouw valt samen met de oprichting van de parochie in 1857. Een opleving van de begankenis is het gevolg. De pastoors spannen zich in om de begankenis te propageren, met de processie als kroonstuk.

De tand des tijds knaagt aan de volksdevotie, maar de verering overleeft veel, dat volgens sommigen haar voortbestaan in de weg staat: de secularisatie, de vernieuwing in de Kerk, een verminderde belangstelling van de parochianen zelf, de afbraak van de kerk en de bouw van een nieuw modern liturgisch gebouw.

Over de geschiedenis van Kalfort vindt u heel wat informatie op de historische bladzijden van de website van het dorp Kalfort..

Lees meer
Kalfort

Meer over Kalfort

Wil je meer weten over het dorp Kalfort, waar de ommegang zich afspeelt. Bekijk dan de website.

Fotogallerij

Fotogalerij

Bekijk foto's van de laatste edities van de ommegang.

Contuct Us

Contacteer ons

Wil je meer weten over de ommegang? Wil je graag meestappen in de volgende editie? Wil je de ommegang financieel steunen? Neem dan contact met ons op!