Het was de wens van pastoor Georges Boey dat de plaats waar het oude klooster van Kalfort had gestaan een plaats van devotie zou worden. Hij vatte het idee op een Rozenkransweg op te richten en gaf de opdracht aan de Blaasveldse beeldhouwer Herman De Cuyper (1904-1992).
In 1952 begon De Cuyper aan deze grootse opdracht. De cyclus bestaat uit vijftien meer dan levensgrote groepen of mysteries (de vijf blijde, de vijf droevige en de vijf glorierijke mysteries) die, naar kleine schetsen in gips, werden gebeiteld in blokken euvillesteen. De realisatie ervan, zonder gebruik van een puntpasser, betekende een ware krachttoer voor de steenhouwer. Het lag in de bedoeling van de Middelheim-promotors om in 1952 de eerste vijf groepen te tonen als moderne religieuze beeldhouwkunst en het eerste mysterie aan te kopen voor het park. Uiteindelijk bleven de vijftien groepen toch bijeen en kreeg de gehele cyclus zijn eervolle plaats te Kalfort. De Rozenkransweg werd ingewijd in 1952 en is nog steeds een plaats van bezinning, dat vooral tijdens de bedevaartweek wordt bezocht.
Vooraleer deze moderne kerk werd gebouwd, stond hier een kerk uit 1856. Je ziet de kerk op de prachtige tekening van Gunter Aerts.
En nog zin om te tellen? Hoeveel personen zijn er in totaal afgebeeld in de beelden van de Rozenkransweg (dit kunnen dezelfde personen zijn: zo tel je Maria zoveel keer als ze is afgebeeld)?
Maak hier een foto en post hem op Facebook https://www.facebook.com/wttkalfort en Instagram #kalfort #wttkalfort?