Foto genomen vanop de nieuwe viaduct. Achteraan de plaats waar later chiro en voetbal zullen komen
Maria Verelst op het aspergeveld van haar vader Victor, dat later onteigend werd voor de bouw van het Fabiolapark
V.l.n.r. Isidoor Cools, Charlotte Dupont, x en Leonie Cools
Tekening van Jan Van De Voorde. Vooraan Desiré Meersmans. Achteraan Aquiline Peelman of Jeanne Moeyersoms (echtg. Frans Meersmans)
Waar het Fabiolapark werd gebouwd, waren vroeger aspergevelden. Niet voor niets heeft het deel met de bejaardenwoningen de naam Aspergevelden gekregen.
De eerste asperges werden in Kalfort geteeld op het domein Coolhem door Henri Meersmans (1859-1931), die van Heist-op-den-Berg aspergezaad meebracht. Eugeen Van de Wiele, eigenaar van Coolhem, liet zijn rentmeester experimenteren met de witte asperges. Vanaf 1910 groeide de edele groente uit tot hét streekproduct van onze regio. Meester August Huygens speelde een belangrijke rol in de vorming van de kersverse Kalfortse aspergetelers. Kalfort werd als aspergeplaats bekend tot in Parijs, waar Baptist Vertongen (1856-1924) de Asperges de Calfort aan de man bracht.
Vele Kalfortenaren leefden van de asperges. Voor dag en dauw worden de asperges gestoken, gebusseld en naar de veiling gebracht. Rond 1960 begon de omvang van de aspergeteelt te verminderen. Onder meer door de hoge kostprijs van de arbeidsuren, de hoge belastingen, de concurrentie van ingevoerde asperges, de bodemmoeheid en de vermoeiende handarbeid stierf de aspergeteelt in Kalfort uit. Maar toch blijft de “asperge” onlosmakelijk met Kalfort verbonden.